Měníme předměty
na výjimečné dárky
Chci nabídku

89 Nalezených produktů
121 variant


Na kávičku Indonésie robusta Flores je třeba si zvyknout a vychutnat si její hořkou, trošku oříškovou až kořeněnou chuť.

Druh kávy: 100% robusta
Pražení: střední
Balení: 50g / 220g / 1kg

Indonéský ostrov Flores, dlouho skrytý ve stínu svého známějšího souseda Bali, je stále častěji vyhledávanou destinací v Indonésii. Cestovatelům nabízí nedotčenou přírodu, vroucí přijetí ze strany jeho obyvatel, ale pro milovníky kávy i nekonečné plantáže kávovníků. Pyšnit se může i titulem třetího největšího vývozce kávy Robusta. Ta tvoří až 80% z celkové pěstitelské produkce. Káva z této oblasti má intenzivní hořkou chuť.

Chuťový profil

Kávička připravená ze zrn z této oblasti má jedinečné vlastnosti a krémové tóny. Je známá svou zemitou a silnou chutí. U milovníků výrazné chuti bude jistě oblíbená. Polosuchý proces sušení plodů jí dodává na energii, která vás po vypití zaplaví. Kromě toho v ní můžete cítit pekanové oříšky, pepř a v některých odrůdách i citrusy. Tento typ robusty je ve světě nezaměnitelný také díky pěstování v tropickém podnebí.

Pěstování, zpracování

Flores je jedním z menších ostrovů souostroví Sunda v Indonésii. Tato země je po Vietnamu a Brazílii v současnosti třetím světovým výrobcem kávy Robusta. I když je tento ostrov posetý aktivními i neaktivními sopečnými horami, jeho nejvyšší vrch má pouhých 1 736 metrů nad mořem a mnoho kávy pochází z oblastí kolem 1 000 - 1 700 metrů nad mořem. Káva je pěstována převážně malými farmáři, kteří svoji úrodu prodávají velkým exportním společnostem. Plody postupně sklízejí tři až pětkrát do roka (od května do října). Využívají hybridní způsob sušení - polosuchý. Mechanicky odstraní vnější slupku z třešní. Kávová zrna ještě obalená želovou hmotou nechávají postát přibližně jeden den. Během tohoto sušení musí být neustále v pohybu, aby se předešlo plísním a houbovým infekcím. Potom se přebytečná vrstva smyje a pergamenová káva se před prodejem částečně suší na slunci při obsahu vlhkosti 10% až 12%. Jakmile plody získají optimální vlhkost jsou okamžitě prodávány.

Káva z oblasti Flores v posledních letech získala označení nového speciálního pěstitele na národních, ale i mezinárodních trzích. Mezi největší konzumenty patří Spojené státy, západní Evropa a Japonsko, poptávka se postupně zvyšuje z Ruska, Číny, Tchaj-wanu, Jižní Koreji a Malajsie.

Jak si ji připravit

Tento typ kávy chutná skvěle s kapkou smetany či mléka. Pokud si nahořklou chuť chcete mírně osladit můžete použít i kostku cukru. Je vhodná do automatických strojů na espresso, domácích moka konviček, french pressů nebo phin filtrů (vietnamská káva). Poměr kávy zůstává nezměněn: 7g na skvělé espresso nebo povzbudivé ristretto. Záleží jen na vás a vaší chuti.

Material: papír
Barva: různé barvy, hnědá, hnědá tmavá

Každý máme někdy chuť se cítit jinak, lépe, krásněji. Dopřát si víc a být extra. Tento druh kávy, který je jedním z našich autorských děl jsme navrhli přesně pro tyto chvíle. A klidně může patřit do vašich dennodenních rituálů, když vám speciálně namíchaná směs tří káv vyčistí mysl a přinese něco extra. Chuťový profil různých zemí a spojení arabiky a robusty. To je naše káva Kávičkovo Extra. Nasládlá, na závěr pěkně citrusová s potřebnou dávkou energie, abyste měli sílu být extra.

Směs káv Camerun, Honduras a Columbia se namíchala do jedné unikátní kávy s názvem EXTRA
Poměr: 90% arabica a 10% robusta
Typ pražení: střední pražení

Chuťový profil
Před vznikem této jedinečné směsi stojí řada testů, kde jsme se snažili vyvážit jednotlivé poměry zrn tak, abychom dosáhli požadované chuti. Arabici zde máme zastoupenou prostřednictvím Columbie a Hondurasu. Obě nabízejí zrna, která mají sladkou chuť. Společný jmenovatel sladkosti je karamel. Kromě toho se chuť dotýká čokolády a ovoce. Naopak robusta, kterou v tomto případě představuje Camerun přináší zemité tóny a potřebnou sílu v podobě vysokého obsahu kofeinu.

Pěstování, zpracování
Všechny směsné kávy jsou jedinečné i díky tomu, že jejich plody rostou na jiných půdních základech, pěstují se v jiném klimatu a v neposlední řadě dozrávají v různých nadmořských výškách. To přináší potřebnou rozmanitost, kterou u takového typu kávy každý očekává. K tomu samozřejmě přispívají i různé způsoby sušení plodů kávovníků.
Camerun, Honduras i Columbia využívají s menšími obměnami při sušení naturální cestu – suché sušení. Každý pěstitel, farma či družstvo je zároveň jedinečné. Má své vlastní postupy a přináší do procesu sušení své vlastní poznatky. Proto nelze tento proces jednoznačně popsat. Po sklizni se kávové třešně proberou, umyjí, v některých případech nechávají fermentovat. Očistí od přebytečného slizu a buničiny a následuje proces sušení. Ten je v základu těchto 3 typů kávových
zrn stejný – sušení na slunci – na betonových terasách či na zemi odkud může káva absorbovat a přenést do chuti zemité tóny.
Jednotlivé kávy mají mnoho specifik, díky čemuž jsou oblíbené v řadách našich kávičkářů. Zrna Columbie vynikají už na první pohled svým vzhledem. Řadí se totiž mezi větší kávová zrna s typickou skořicovou barvou. Honduras zase nabízí sílu v podobě tvrdých a hustých zrn. Tu získávají pomalým růstem a zráním ve vysokých nadmořských výškách do 1 6000 metrů nad mořem. Navíc káva z Hondurasu se může pyšnit i fair trade přístupem jak k lidem tak ik přírodě. Poslední Camerun dodává zemitost a plnost tónů každé vybrané chuti, na kterých podstatně více vynikne sladkost.

Jak si ji připravit
Jednotlivé kávičky z tohoto tria chutnají skvěle i bez toho, abychom je takto pěkně spojili. Ale myslíme si, že v jednotě je síla a rozmanitost a navíc vám chceme přinést něco extra. Tento pocit si vychutnáte také v případě, že si připravíte klasické espresso. V běžném poměru 7 až 9 gramů kávy na 50 – 150 ml vody, každý tak jak to máte rádi. Nesmíme zapomínat na to, že chlazením se zvyšuje kyselost. Tento druh kávy je vhodný i pro překapávače. Zde je třeba si ustříhnout jemnost mletí, aby v dostatečné míře vynikla chuť.

Cena je uvedena bez rukávu.

Material: papír
Barva: různé barvy, hnědá, hnědá tmavá

Směs káv v poměru:

Columbia+Guatemala 70% (arabice)
Camerun 30% (robusta)
Typ pražení: střední pražení

Material: papír
Barva: různé barvy, hnědá, hnědá tmavá
Krabička na čaj z bambusového dřeva

Dřevěná krabička až na 40 čajových sáčků se skleněným víkem a oddělenými přihrádkami. Barva a vzorování přírodního bambusového povrchu se může na jednotlivých produktech lišit. Způsob potisku gravírování.

Rozměr: 15 × 15 × 8,4 cm
Material: sklo, bambus
Barva: béžová
Potisk: Potisk - Tamponový potisk L, Gravírovaní laserem, Potisk - Tamponový potisk S, Gravírovaní laserem - L

Střední Amerika se může pyšnit opravdu skvělou a kvalitní kávou a jednou z nich je i El Salvador. Sousedí s Guatemalou a Hondurasem, avšak nezaměňte si jejich chutě, které jsou opravdu unikátní a právě tato káva vám dodá sladkou až karamelovou chuť.

Druh kávy: 100% arabica
Pražení: střední
Balení: 50g / 220g / 1kg

El Salvador SHG EP pochází z plantáží nacházejících se v horských a sopečných oblastech ve výšce 1350 metrů nad mořem. Kávovníky se pěstují ve velmi příznivých klimatických a půdních podmínkách. Tato ručně sbíraná káva ze Salvadoru poskytne v šálku velmi sladký a čistý chuťový profil. Přibližně 60% vyrobené kávy pochází z odrůdy Bourbon, která se vyznačuje mimořádně čistým, jasným a sladkým profilem se silnými oříškovými podtóny. El Salvador je známý svojí vynikající kvalitou a je považován za jeden z nejdůležitějších druhů kávy na světovém trhu.

Chuťový profil

Jemná, ale velmi citelná kyselost těchto zrn je výhodou a umocňuje jemný charakter salvádorské kávy. Dobré tělo, ovocná chuť, nádherná sladkost a velká péče, kterou pěstitelé při přípravě kávové fazole vykonávají, zaručují vysokou kvalitu této arabiky. Obecně platí, že kdo má rád kombinaci čokoládových tónů ve středoamerických kávach s jinými příchutěmi a chce si zlepšit chuťové buňky stimulací různých chuťových bodů, bude pro něj El Salvador SHG EP – Elbobollon ideální volbou.

Pěstování, zpracování

Středoamerická republika Salvador prošla dlouhou cestou a zaslouženě patří k jedním z největších producentů kávy na světě. Od roku 1880 se gurmánská káva stala hlavní vývozní plodinou procházející indigem. Najdeme zde až 7 různých pěstitelských oblastí, kde jsou plantáže umístěny na horských svazích, tvořených z popela a sopečné lávy. Vysoce propustné půdy bohaté na minerály představují úrodnou zemi pro vegetaci a tím i kávovníky. SHG - Strictly High Grown označuje plodiny takové kávy, která byla pěstována výlučně ve vysoké nadmořské výšce. Zkratka EP-European Preparation znamená, že byla připravena se speciální péčí: vadné plody a ostatní nečistoty se kontrolují a odstraňují zásadně ručně. Po sklizni se kávové třešně přetřídí, poté přirozeně fermentují, omyjí se a suší na tradičních hliněných terasách nebo vyvýšených záhonech. Po dosažení požadované úrovně vlhkosti se plody skladují v dřevěných silách nebo pytlích, aby si odpočinuly, dokud se neoloupou. Po vyloupání se zrnko vyčistí a znovu roztřídí. Následuje balení a vývoz.

Jak si ji připravit

Díky svému chuťovému profilu je ideální pro nejjemnější směsi. Jako káva jednoho původu chutná stejně dobře, je-li připravena v espresso kávovaru, v moka konvici, filtračním kávovaru, aeropressu nebo jako překapávaná. Pokud si ji ale plánujete připravit ve french pressu, doporučujeme hlavní dobu přípravy o něco zkrátit, aby byla výsledná chuť lahodnější. Fantasticky chutná také se smetanou a cukrem.

Material: papír
Barva: různé barvy, hnědá, hnědá tmavá

Sladká chuť kávy s čokoládově - vanilkovým aroma vás vytáhne z postele, už jen pro její úžasnou vůni. Mírný citrusový závěr vám polechtá chuťové pohárky a nastartuje váš den.

  • Druh kávy: 100% arabica
  • Pražení: střední
  • Balení: 50g / 220g / 1kg

Nicaragua SHG je mimořádně jemná a vysoce vyvážená káva. Je považována za jednu z nejkonkurence schopnějších káv na světě a to i díky podmínkám, ve kterých se pěstuje. Zkratka SHG znamená Strictly High Grown a popisuje kávy z plantáží situovaných od 1500 do 2000 metrů nad mořem. Tato nadmořská výška umožňuje zrnku růst pomaleji. Nikaragua SHG je mírně sladká, s citrusovou kyselostí a na samotném závěru ještě můžete ucítit čokoládu.

Chuťový profil

Nikaragua SHG se vyznačuje jemně medovou chutí, dokonale zkombinovanou s arašídy a tóny černého rybízu. Černý čaj a květinové aroma harmonizují střední kyselost. Kávy z těchto oblastí jsou charakteristické pro mírnější kyselost a komplexní chuť. Nikaragujská káva je sušena za mokra, což pomáhá fixovat jednotlivé složky aroma a příchutě. Po dopití posledního doušku dlouho odeznívá v ústech čokoláda, která vás dostane.

Pěstování, zpracování

Nikaragua, která hraničí s Kostarikou a Hondurasem, vyrábí celou řadu káv pro trh se speciálními kávami. Prvenství jí například patří za pěstování největších kávových zrn. Je v pořadí 12. zemí v pěstování kávy ve světě. Z celkového objemu je to ale jen 1,4% kávy z celkově vypěstované kávy na světě. Více než 90% své produkce expeduje. Od začátku pěstování, které začalo v 19. století, si prošli její pěstitelé turbulentním obdobím. Káva ovlivněná válkou, hurikány, zákazem vývozu si konečně v posledních letech opět získává spát svou popularitu. Na jedinečnosti jí přidává nadmořská výška v jaké se pěstuje. Velmi pomalý růst plodů má v době sklizně za následek mnohem hustší a kvalitnější zrno. Kávové třešně se sklízejí ručně od východu slunce. Káva se nechává kvasit aerobně, bez vody, přes noc asi 12-18 hodin, v závislosti na nadmořské výšce farmy a okolních podmínkách. Jakmile káva dosáhne bodu kvašení, důkladně se umyje a pokud to prostor dovolí, nechá se ještě několik hodin na plachtách pod sluncem. Pokud na to nezbývá dostatek času, tak je káva ihned zabalena a doručena do nákupní agentury. Kávu v Nikaragui pěstují hlavně malí farmáři. Svým přístupem k pěstování, používáním tradičních technologií při sušení, striktním odmítáním GMO politiky si získávají stále více příznivců.

Jak si ji připravit

Tak jako je tomu v případě každé dobré zaoblené kávy, je k dispozici mnoho možností přípravy. Nikaragujská káva je vynikající volbou pro dlouhé černé americano nebo různé espresso nápoje, kde při pití necítit kyselost. Ta se projeví postupně, jak káva chladne. Tento druh kávy je skvělou volbou do automatických kávových strojů. Chcete-li její chuť zdokonalit, zkuste tlustší mletí zrn.

Material: papír
Barva: různé barvy, hnědá, hnědá tmavá

Exotická chuť, to vám slíbí káva Columbia. Závan pomeranče a bergamotu na vašich jazycích se zapíší tak, že si budete muset udělat další a další a další kávu.

Druh kávy: 100% arabica
Pražení: střední
Balení: 50g / 220g / 1kg

Jako třetí největší producent kávy na světě je Kolumbie domovem velkého počtu oblastí pěstování kávy, ročně vyprodukuje až 810 000 metrických tun. Káva Supremo je velmi dobře odlišitelná. Pokud si chcete být jisti kvalitou, měli byste začít vizuální kontrolou, zrna této kávy mají typickou skořicovou barvu. Kromě toho by velikost plodů měla být relativně větší než běžné odrůdy káv, na to se v podstatě odvolává i ve svém názvu Supremo. Tato káva je mírná a má vynikající rovnováhu mezi svým tělem a kyselostí. Pohár má pěkný ovocně-květinový závěr a po jejím dopití budete mít chuť připravit si další šálek.

Chuťový profil

Tato káva je ideální pro lidi, kteří upřednostňují bohatý, ale vyvážený chuťový profil. Sladké čokoládové chutě jsou zpočátku velmi výrazné, později přicházejí ovocné tóny, které se mohou dotknout karamelu, jablka a červeného ovoce, jako jsou např. bobule. Kolumbijská aromata bývají občas poněkud citrusová s náznaky koření. Créma je hustá a lahodná. Ať si ji připravíte ve dne nebo v noci, pravděpodobně se stane vaší oblíbenou.

Pěstování, zpracování

Kolumbijskou kávu Supremo přinesli do hor Kolumbie jezuitští misionáři ve formě kávovníků arabica. Tyto stromy upřednostňují vyšší nadmořské výšky a nižší teploty. To jim umožnilo rychle se přizpůsobit rozmanitému terénu krajiny, pomohly také sopečné hory, díky kterým kávovníky nádherně kvetou. Během růstu procházejí plody pomalým cyklem zrání, což má za následek velmi jedinečnou chuť kávy. Plody jsou po sklizni zabaleny do pytlů a okamžitě odeslány do zařízení na odstraňování buničiny. Po tomto procesu je káva fermentována, aby se zvýraznily její charakteristické vlastnosti. O čtyřiadvacet hodin později se kávová zrna promyjí vodou, aby se odstranily všechny nečistoty. Tento zásadní krok odlišuje autentickou kolumbijskou kávu od té brazilské. Kávová zrna jsou po umytí ponechána na slunci, dokud nejsou zcela suchá a nemají ideální poměr vlhkosti. Díky specifickým procesům a pečlivé pozornosti k detailům se ze semen a stromů, které byly kdysi dovezeny do Jižní Ameriky, vyvinula vynikající káva, dnes známá jako kolumbijská káva Supremo. Už na první pohled jiná a jedinečná.

Jak si ji připravit

Columbia Supremo se výborně podává bez ohledu na to, který způsob vaření upřednostňujete. Ale i přesto je ideální volbou pro espesso stroje či aeropress, kdy ještě více vynikne jemná chuť a podmanivé aroma. Pokud jste nováček v nákupu čerstvě upražených káv a nevíte kde začít, nebo jste-li kávový veterán, tento výběr nadprůměrně uspokojí vaši chuť na kávu.

Material: papír
Barva: různé barvy, hnědá, hnědá tmavá

Káva Honduras je pěstována zejména v horských oblastech, kde se jí dostává dostatek tepla a vlhkosti. I díky tomu tato káva v sobě nese velmi charakteristickou likérovou chuť.

  • Druh kávy: 100% arabica
  • Pražení: střední
  • Balení: 50g / 220g / 1kg

Honduraské území sestává hlavně z hor. Má všechny geografické, klimatické, geologické a kulturní zdroje pro výrobu vynikající speciální kávy. Jednou z nich je i Honduras High Grown (HG), což označuje kávu, která byla vypěstována v nadmořské výšce 1 100 až 1 600 metrů nad mořem. Tento typ kávy má dobře vyvážené aroma, tendenci mít tóny čokoládových oříšků a chuť likéru.

Chuťový profil

Káva Honduras HG se vyznačuje jemným tělem, máslovou, karamelovo-likérovou chutí s hladkým krémovým závěrem. Je to skvělá káva pro každý den, která neomrzí. Její chuťový profil je čistý, vyvážený, jemný a sladký. Tato káva má zároveň silné intenzivní aroma a jasnou, šťavnatou kyselost. Jelikož zrna pocházejí ze severozápadních částí Hondurasu (kolem oblasti Copan) jejich káva je méně ovocná než jiné odrůdy z této země.

Pěstování, zpracování

Honduras nabízí široký sortiment kvalitních káv; země může vyrábět levnější středoamerickou míchanou kávu až po vysoce pěstované speciální šarže, které soupeří s oblíbenějšími kávami. Honduras HG je hlavním typem kávy, kterou země produkuje. Představuje až 70 % vývozu. Její zrnka jsou tvrdá, hustá a mají potenciál pro dobrý šálek kávy; tato klasifikace je nižší než SHG (Strictly High Grown). Tím, že vyrůstají ve vyšší nadmořské výšce zrají déle a tím získávají na síle. Sklizeň probíhá od listopadu do dubna. Pěstitelé plody zcela očistí, omyjí a následně se káva suší na terasách a dosušuje mechanicky ve speciálních sušičkách. V některých případech se zrna svážejí do suchých mlýnů, kde měří úroveň vlhkosti, určí její kvalitu a zajistí, aby splnila potřebné standardy pro vývoz. I při procesu pěstování a sušení kávy dochází ke znečišťování prostředí či uhlíkové stopě. Honduraské kávy jsou čistší a transparentnější, zároveň si zachovávají svoji charakteristickou texturu a sladkost. Země je jedním z mála pěstitelů Fairtrade a organicky certifikovaných káv. Zaručují svůj závazek vůči životnímu prostředí a komunitě pěstitelů. Každý jednotlivec, který je součástí procesu vzniku kávy je spravedlivě odměněn.

Jak si ji připravit

Každý milovník kávy si najde svůj způsob přípravy tohoto lahodného moku. Bude rovněž skvěle chutnat vašim zákazníkům v kavárně připravená přes profesionální espresso stroj, ale také jako filtrovaná káva doma. Pokud si vyberete filtrovanou kávu, doporučujeme 60 gramů kávy na jeden litr vody, v případě Aeropressu 14 gramů na 180 gramů vody. Na voňavý espresso singl shot 9 gramů kávy, na double shot 18-19 gramů kávy Houndras HG. V případě espressa se kyselost začne projevovat postupným chladnutím.

Material: papír
Barva: různé barvy, hnědá, hnědá tmavá

Namasté kávoholici. Indie je známá svými kořením a jejich charakteristickou chutí jídel. Káva Indie má jemně sladkou chuť s mírnou aciditou a chvílemi kořeněným aroma.

Druh kávy: 100% arabica
Pražení: střední
Balení: 50g / 220g / 1kg

Indie je sedmou největší velmocí v pěstování kávy na světě. Jejich káva sestává z homogenních, velkých a zralých zrn pocházejících z nejlepších plantáží jižních oblastí. Monzunové podnebí a obzvláště úrodná půda předurčuje tuto zemi k pěstování kvalitní arabiky. Indická káva je jednou z nejobvyklejších, nabízí zajímavou jemnost a stimulující intenzitu. Zároveň je Indie jedinou zemí, kde se všechna káva pěstuje ve stínu. Chuť je obvykle mírná, nepříliš kyselá a má exotickou plnou chuť a jemné aroma.

Chuťový profil

Indie Plantation AA sestává z velkých, pečlivě vybraných a kvalitních fazolí. Tato arabice pochází z nejlepších indických kultivací a dá se popsat jako utlumená, se správným tělem a zajímavou chutí. Vyznačuje se plným, komplexním a téměř dokonalým chuťovým profilem. Je oříšková, sladká a jemná. Ořechové aroma spolu s jemnou sladkostí vytvářejí harmonickou kombinaci. Její mírně kořeněná pachuť může být poněkud překvapivá. Má vynikající tělo a zanechává dlouhotrvající, jemně sladkou chuť.

Pěstování, zpracování

Historie a původ kávy v Indii se datuje kolem roku 1600. Příběh říká, že indický poutník Baba Budan šel na pouť do Mekky, během níž z Jemenu propašoval sedm fazolí kávovníku. Arabové si svou kávu důkladně chránili, proto nebylo snadné získat semena. Po příchodu domů je zasadil v Chandragiri.

Způsob, jakým Indie pěstuje kávu je jedinečný - pod baldachýnem různých odrůd stromů, které zajišťují stín a výživnou půdu. Zároveň se mezi kávovníky najdou rostliny a keře koření, které mají významný vliv na zrání a konečnou chuť kávy. Označení Plantation se vztahuje na nejvyšší stupeň prané arabiky pěstované v Indii. Hodnocení AA má díky nejkvalitnějším a dostatečně velkým plodům. Kávovníky zde rostou v nadmořské výšce 1 000 – 1 500 metrů nad mořem.

Veškerá káva v Indii je sbírána ručně bez použití strojů. Nedozrálé fazole mohou zůstat na rostlinách a dozrávat dál, což ale vyžaduje, aby se sběrači vrátili k rostlině i čtyři nebo pětkrát během dvouměsíční sklizňové sezóny. Po sklizni jsou třešně kávy roztříděny, umyty a rozmačkané. Tento proces musí být rychlý, aby se předešlo kvašení. Rozdrcené třešně se pak přirozeně nechají fermentovat cca 12 až 18 hodin. Mechanicky se omyjí (odstraní se sliz) a namočí se pod vodu pro zlepšení barvy. Potom jsou sušené na slunci, na terasách obložených cihlami. Přestože tento proces trvá mnohem déle než mechanické sušení, pěstitelé věří, že pomalejší sušení skutečně zvyšuje chuť kávy.

Kávu pěstují většinou farmáři, kteří se seskupují do družstev. Při sušení využívají nejčastěji „wet-processed“ – mokré sušení, záleží na konkrétním regionu. Kávové třešně se nejprve rozmačkají, odstraní se vnější vrstva slupky a zrno se slizem se nechá fermentovat ve vodě několik dní, následně se umyje. Po dosažení optimální vlhkosti putuje na export. I když je tento postup v mexické kávě Chiapas relativně nový, vyžaduje značné dovednosti a přináší jedny z nejkvalitnějších káv na světě.

Jak si ji připravit

Indie Plantation AA je skvělá aromatická káva vhodná pro různé způsoby vaření. Její vysoký obsah kofeinu nastartuje vaše smysly za každých okolností. Doporučujeme ji především pro tlakové kávovary (Moka konvice). Její vynikající chuť skvěle extrahuje také French Press a kávovar.

Material: papír
Barva: různé barvy, hnědá, hnědá tmavá

Tato káva vás zatáhne do mexických kávovníků, která svojí vůní vám dodá temperament a energii na celý den. Vyzkoušejte!

Druh kávy: 100% arabica
Pražení: střední
Balení: 50g / 220g / 1kg

Mexická káva Chiapas je prémiová mexická káva pěstovaná v jižním státě Chiapas a vyznačuje se lehce jemnou chutí a bohatou svěží kyselostí se světlým až středním tělem. Chiapas těží ze smíchání klimatu Tichého oceánu na západě a Atlantského oceánu na východě. V kombinaci se svahy pohoří Sierra Madre, které rozdělují stát a dosahují až 1 600 metrů nad mořem v blízkosti hranic s Guatemalou, vzniká nespočet mikroklimat, kde vypěstují výrazně prémiovou a kvalitní fair trade kávu.

Chuťový profil

Káva Mexico SHG EP Chiapas má vyvážené tělo a vyznačuje se ovocnými a oříškovými tóny. Kyselost je jasná ale ne příliš silná a aroma jemné, svěží s příjemným závěrem. Zároveň má pomerančové podtóny související s regionem pěstování, s náznaky karamelu, kakaa a zemitosti. Chuť vlašských oříšků odeznívá spolu s ostatními prvky ještě dlouho po dopití. Při odborné přípravě mohou zkušenější kávičkáři cítit chuť bílého suchého vína. Obsah kofeinu je nižší, díky čemuž si ji může člověk vychutnat i v pozdějších hodinách.

Pěstování, zpracování

Mexiko jako celek je osmým největším producentem kávy na světě, přičemž většina produkce se vypěstuje ve státech Chiapas a Oaxaca. Káva se poprvé dostala do Mexika koncem 17. století, kdy se pěstovala na farmách, které byly ve vlastnictví Evropanů, převážně původními mexickými dělníky. Sopky a horké tropické podnebí poskytují úrodnou půdu, která zlepšuje dodávku živin do kávovníků a pomáhá rozvíjet jejich výslednou chuť. Kvalitní káva Chiapas údajně konkuruje komplexností a silou jemnějším guatemalským kávam.

Kromě perfektní chuti se tento druh kávy může pochlubit také titulem Strictly High Grown a European Process. SHG označuje kávu pěstovanou ve vysokých nadmořských výškách, čímž získá hustší a živější chuťový profil než káva pěstovaná v nižších nadmořských výškách. Vyšší nadmořské výšky poskytují prostředí vhodné pro kávu arabica, podnebí bývá chladnější s menším počtem přímých slunečních paprsků a dostatkem vlhkosti. To způsobuje, že ovoce kávy pomalu dozrává, což poskytuje více času na rozvoj hloubky a sladkosti, jakož i mnoho dalších požadovaných vlastností, které hledáme ve vynikajících speciálních kávach. European Process označuje ruční třídění díky kterému se odstraní všechna nedostatečná zrna.

Kávu pěstují většinou farmáři, kteří se seskupují do družstev. Při sušení využívají nejčastěji „wet-processed“ – mokré sušení, záleží na konkrétním regionu. Kávové třešně se nejprve rozmačkají, odstraní se vnější vrstva slupky a zrno se slizem se nechá fermentovat ve vodě několik dní, následně se umyje. Po dosažení optimální vlhkosti putuje na export. I když je tento postup v mexické kávě Chiapas relativně nový, vyžaduje značné dovednosti a přináší jedny z nejkvalitnějších káv na světě.

Jak si ji připravit

Nejlepších výsledků přípravy kávy Mexico SHG EP Chiapas dosáhnete na espresso kávovaru. Okamžité jemné mletí zajistí postupné uvolňování ovocných tónů. Maximální bohatost chuti a pevná rozpustná creama bude pozitivním začátkem každého nového dne. Pro zjemnění pomůže lžička smetany nebo cukru.

Material: papír
Barva: různé barvy, hnědá, hnědá tmavá

Už starí Mayové si mohli pochutnávat na kávě, která roste na hornaté a sopkami zalité Guatemale. Její charakteristická oříšková chuť s citrusovo-květinovým závěrem vám ulahodí kdykoli během dne.

Druh kávy: 100% arabica
Pražení: střední
Balení: 50g / 220g / 1kg

Guatemala vyrábí některé z nejlepších a nejvýraznějších káv na světě. Jedinečné regiony produkující kávu v zemi získaly v tomto odvětví pozitivní a známou pověst. Káva je pro Guatemalu hlavním vývozním artiklem, který přispívá k rostoucímu ekonomickému postavení země, zároveň je devátým největším vývozcem kávy na světě. Kávová zrna vypěstovaná v této zemi mají typické chuťové tóny naznačující plné tělo a bohatou čokoládovo-kakaovou příchuť a sladkost připomínající karamel.

Chuťový profil

Jednou z několika oblastí, kde se káva v Guatemale pěstuje, je region Coban. Nachází se ve středu severní části země, která vykazuje typické guatemalské kávové vlastnosti. Mezi ty patří vynikající tělo, obvykle plné nebo střední a lehká ovocná kyselost. Guatemala SHB Coban je vyvážená káva s květinovým aroma, ve kterém hrají tóny oříšků, jemné čokolády a citrusů. Za touto vynikající kávou jsou vysoké zemědělské standardy, úrodná sopečná půda a proces sklizně.

Pěstování, zpracování

Káva byla do Guatemaly přinesena v polovině 17. století jako okrasná rostlina. Produkce kávy se však skutečně rozjela až v šedesátých letech 19. století, kdy průmysl přírodních barviv v zemi předběhly syntetické výrobky a na záchranu hospodářství bylo zapotřebí nového zaměření. Klima v Guatemale je jednou z nejrozmanitějších na světě, a proto výhodné pro pěstování kávovníků. Má až 7 hlavních pěstitelských oblastí, každá má svůj vlastní soubor jedinečných podmínek růstu a mikroklimatu. Region Coban je ale specifický tím, že tam je téměř vždy jemná mlha, neustále mrholí nebo lije a během dne se slunce ukáže jen málokdy, což má dopad i na pěstování a samotnou chuť kávy. Sklizeň se provádí od konce prosince do poloviny března. Díky pěstování v nadmořské výšce 1 300 až 1 500 metrů nad mořem získala tato káva označení SHB – strictly hard bean. Tedy doba zrání plodů je delší, což zajišťuje pevnější jádro a lepší chuťový profil. Kvůli extrémně vlhkému prostředí musí zemědělci vynaložit maximální úsilí při zpracování kávových třešní. Ty dokáží absorbovat více vlhkosti, proto jsou náchylnější ke kynutí. Sklízejí se až 10 přechody v rámci 14 dnů, aby se vysbíraly jen ty nejzralejší třešně. Sušení i kvůli těmto podmínkám a náročnému terénu je obvykle mechanické, aby se předešlo znehodnocení úrody.

Jak si ji připravit

Guatemalská káva má jasnou kyselost, přírodní sladkost a jemné chutě, které nejlépe vyniknou při louhování. French Press – díky neustálému kontaktu s horkou vodou se rovnoměrně extrahuje přirozená sladkost a jedinečné chutě. Pour over – pokud se chystáte zkusit tento nevšední nástroj, tak použijte jemně mletou kávu a papírový filtr. V kombinaci s guatemalskou kávou vytváří bohatý plný šálek, zvýrazňuje jemné ovocné a květinové tóny. V případě nouze můžete použít také klasický překapávač kávy. V letních měsících nebo pro milovníky ledové kávy se nabízí Cold Brew – zdůrazňuje lehčí kyselost a sladkost, kvůli delší době louhování. Poslední šálek kávy je plný, silně sladký a středně kyselý.

Cena je uvedena bez rukávu.

Material: papír
Barva: různé barvy, hnědá, hnědá tmavá

Tóny vanilky a oříšků můžete poznat u šálku kávy Peru. Už na první pohled vás bude lákat bohatá pěna této kávy. Kdo ukáže jazýček, aby si z ní lízl?

Druh kávy: 100% arabica
Pražení: střední
Balení: 50g / 220g / 1kg

Peru je devátým největším producentem kávy na světě, což představuje 2% světové produkce kávy. Je také jedním z předních výrobců organických a Fair Trade káv. Výjimečná nadmořská výška And a dostatek stínu lesů poskytují ideální prostředí pro pěstování kávy Arabica. Káva získává svoji chuť standardním zpracováním a sušením na slunci. Káva pěstovaná místními farmáři se vyznačuje lehkým tělem a nízkou kyselostí. Vůně pravé, řemeslné kávy potěší svojí intenzitou.

Chuťový profil

Káva Peru arabica HB je vynikající volbou pro milovníky aromatických a osvěžujících nápojů. Sladkost je nádherně kombinována s akcenty ořechů – mandlí, vanilky a másla. Celek je doplněn karamelovými detaily, které spolu s komplexními aroma ovoce a hořko-mléčné čokolády potěší svou chutí. Díky citrusovým tónům je dobré po ní sáhnout v horkých dnech. Zanechává sametový pocit v ústech a jemně suchý závěr. Dodá vám to sílu při jakékoli práci a povzbudí mysl. Obsah kofeinu není příliš vysoký, proto je možné si dopřát více šálků.

Pěstování, zpracování

Káva byla poprvé přinesena do Peru v 18. století, vývoz začal přibližně o sto let později. Velkým problémem pěstování vysoce kvalitní kávy v Peru je infrastruktura. To znamená, že zemědělec musí sebranou kávu před zpracováním dlouho přepravovat. Proto je mnoho malých výrobců v zemi členy družstva.

Káva Peru HB se pěstuje na stinných místech ve vysokých nadmořských výškách, aby díky pomalému procesu zrání přinesla hustší a komplexnější chutnající zrno. Kromě toho pěstitelé vynaložili velké úsilí na produkci vysoce kvalitních zrn pouze pomocí udržitelných zemědělských postupů. Symbol HB (tvrdé zrno) naznačuje, že káva byla pěstována v nadmořské výšce přibližně 1 200 metrů, díky čemuž jsou zrna tvrdší a hustší než zrna stejné kvality.

Metoda mokrého zpracování kávy vyžaduje přepravu sklizených třešní do mlýna, a tedy použití vody, kterou je v některých oblastech pěstování kávy obtížné získat. V první fázi jdou třešně z kávy Peru HB do odstřeďovače, který mechanicky vyloupne zrna z třešní. Třešeň pak přistane v kotli, kde fermentační proces odstraní zbylou dužinu. Další fází úpravy je opláchnutí, aby se ze zrnek odstranily nečistoty. Následuje sušení zrn, dokud nedosáhnou 11-14% vlhkosti. Káva zpracovaná za "mokra" má jemnější chuť, ale intenzivnější kyselost než káva zpracovaná za sucha. V Peru je také silná kultura ekologické a Fair trade výroby. Certifikace Fair trade se může vztahovat pouze na kávu vyrobenou družstvem. Zemědělci chrání vodní zdroje pro své komunity azachycují uhlík obhospodařováním systému podobného lesům.

Jak si ji připravit

Kávoví experti doporučují 3 způsoby, jak si nejlépe vychutnat Peru arabica HB. První způsob je pomocí překapávače. Ten provzdušní každou kapku kávy a doladí jí karamelové tóny. Kromě klasického překapávaného stroje lze použít i pour over. Ani kavárny se nemusí bát, že tento druh kávy není vhodný pro espresso stroje. Právě naopak. Vysoký tlak, který stroj vyvine, zajistí bezchybnou chuť.

Material: papír
Barva: různé barvy, hnědá, hnědá tmavá

Nechte se zlákat citrusovými tóny kávy se sladkým ocázkem, jak říkají naši bratři z Čech. Káva Kenya je pro ty, kteří si rádi připomínají léto a jeho horké dny.

Druh kávy: 100% arabica
Pražení: střední
Balení: 50g / 220g / 1kg

Co se týká hodnocení nejlepších káv na celém světě, existuje jen několik významných oblastí pěstování kávy, které pravidelně vycházejí z předních míst. Jednou z nejznámějších je jistě Keňa. Odborníci na kávu považují keňské boby za elitu elity kvůli svému plnému tělu a jemným, komplexním chutím. Keňská kávová zrna zvýrazňují jedinečně sladké, sirupové a plné tóny. Na tomto území se pěstuje převážně arabica.

Chuťový profil

Dobrá Kenya Arabica je káva s bohatým tělem, vysokou kyselostí, intenzivní chutí a příjemným aroma. Je ostrá, ale zároveň jemná a obvykle velmi dobře vyvážená. Má nasládlé tóny, někteří konzumenti cítí koření, sušená rajčata, která dotvářejí tóny černého rybízu. Dochuť keňské kávy může být zcela suchá s akcenty citrónu či vína. Tyto kávy mají velmi komplexní chuť a obvykle jsou středně plné. Kofein není na vysoké úrovni, proto nezaškodí ani v pozdějších odpoledních hodinách. Créma je bohatá a jemná.

Pěstování, zpracování

Pěstování kávy dorazilo do Keni díky Britům na začátku 20. století. Dnes je 16. největším pěstitelem na světě s ročními výnosy řádově 100 milionů tun. Z toho je přibližně 95% určeno na vývoz, protože samotní Keňané dlouhodobě upřednostňují pití čaje. Odhady naznačují, že v Keni je 150 000 pěstitelů kávy a až šest milionů Keňanů nachází přímé nebo nepřímé zaměstnání v kávovém průmyslu.

Kávová zrna v Keni rostou v nadmořských výškách od 1 400 do 2 000 metrů nad mořem a kávovníky rostou na bohaté sopečné půdě. Různé odrůdy káv se zde šlechtí od 50. let minulého století. Díky tomu se zde rozvinuly nejmodernější kávové laboratoře na světě, kde stále pracují na nových odrůdách kávovníků. Při sušení plodů se zde upřednostňuje mokré zpracování. Je to metoda, kterou se zelená nepražená kávová zrna vyjmou z vnějšího obalu (nazývaného pergamen). K tomuto druhu zpracování obvykle dochází tehdy, když je kávové ovoce ještě vlhké nebo těsně po sklizni. Mokro zpracovaná káva má tendenci po uvaření chutnat čistěji a zároveň se tím vytáhne citrusově ovocná chuť. Po umytí se třešeň nechá kvasit až 36 hodin, aby se odstranil slizký, sladký povlak. Potom se suší na slunci a přejdou do fáze mletí, kde se plody vyjmou ze suché slupky. Po rozemletí se kávová zrna třídí. Čím je třešeň větší, hrubší, zdravější a hustší, tím má lepší chuť.

Jak si ji připravit

Specialitou v kuchyni keňského pobřeží je způsob vaření Kahawa Chungu (Bitter Coffee). Káva se vaří v mosazných kotlích na kamnech s dřevěným uhlím. Pokud si takový proces vaření nemůžete v domácích podmínkách dovolit, máme několik dalších typů. Chcete-li si vychutnat tu pravou chuť kávy Kenya Arabica, pro její přípravu doporučujeme použít French Press nebo Aeropress, nakolik je lepší ji luhovat než odkapávat.

Material: papír
Barva: různé barvy, hnědá, hnědá tmavá

Nastavte své prsty a ťukejte na místo ve Střední Americe s názvem Costa Rica. Nezapomeňte při tom popíjet tuto kávičku a vězte, že se budete cítit jako byste tam byli. Příjemný citrusový závěr chutě kávy vás o tom přesvědčí.

Druh kávy: 100% arabica
Pražení: střední
Balení: 50g / 220g / 1kg

Rozlohou malá, rozmanitostí bohatá. I takto bychom mohli popsat Kostariku. Pověst jednoho z nejlepších pěstitelů kávy na světě daleko přesahuje její hranice. Přestože se zde vypěstuje jen přibližně 1,1% světové produkce kávy, Kostarika se může pochlubit až osmi oblastmi pěstování, z nichž nejznámějším je Tarrazu. Tento zlatý důl na kávu je známý pro svá kvalitní zrna a úchvatný výhled. Zároveň je tato oblast plná vegetace a domovem velkého počtu tropických ptáků.

Chuťový profil

Kávy Tarrazu jsou známé svojí elegantní a nápadně čistou chutí. Vůně je květinová a sladká jako med. Créma je jemná a hutná se střední až nízkou kyselostí. Pohár končí příjemně překvapivou pikantností. Costa Rica SHB Tarrazu nabízí silný šálek kávy s úžasnými kompilacemi. Dejte nám vědět, jestli cítíte tmavou čokoládu a ochutnejte jemné tóny grapefruitu.

Pěstování, zpracování

Rok v Tarrazu je rozdělen na dvě dobře definovatelné sezóny, deštivou a suchou. Období dešťů trvá sedm měsíců (květen až listopad), během kterých rostou kávovníky; období sucha je od prosince do dubna. Doba sklizně je pětiměsíční období od listopadu do března, které se příjemně kryje s obdobím sucha. Tento definovaný klimatický vzor je ideální pro pěstování kávy a výsledkem jsou vysoce kvalitní kávové třešně, které mají jednotnou zralost. Tarrazu je ideálním místem pro pěstování zrnkové kávy arabica. Tento region je známý produkcí kávy, která má výrazně kyselé vlastnosti a to hlavně kvůli sopečnému složení půdy, které charakterizuje zemi. Většina plantáží se rozprostírá v nadmořských výškách od 1200 do 1900 metrů a je zastíněna směsí cizích a původních stromů. V Kostarice je kvalita kávy určena tvrdostí zrna, což je faktor, který je dán nadmořskou výškou, ve které se zrna pěstují. Káva nejvyšší kvality je označena jako Strictly Hard Bean nebo SHB a je vyhrazena pro kávu pěstovanou nad 1 900 metrů. Odhaduje se, že téměř 95% plodů pěstovaných v regionu Tarrazu patří do kategorie SHB. Proces sušení, který využívají jednotliví zemědělci se liší. Někteří upřednostňují přirozené sušení na slunci, díky kterému získávají plody ovocné tóny. Jiní zase nedají dopustit na „washed“ – tedy mokré sušení.

Jak si ji připravit

Kávová třešeň Tarrazu poskytuje velmi pozitivní výsledky ve způsobu vaření pomocí filtru. Na výběr je mnoho zařízení jako aeropress, moka konvička, která přefiltrují jemně umletou kávu a dodají každé kapce sladkou chuť. Pokud máte doma automatický stroj na espresso, tak si vaši chuť získají karamelové tóny, ale také vyšší kyselost díky vyššímu tlaku.

Material: papír
Barva: různé barvy, hnědá, hnědá tmavá

Nejenže je Sumatra šestý největší ostrov světa a šimpanzi vám tam skáčou po hlavách, ale pěstuje se tam i vskutku energií nabitá káva. Vždyť ochutnejte a naleznete několik zajímavých chuťových tónů.

Druh kávy: 100% arabica
Pražení: střední
Balení: 50g / 220g / 1kg

Káva Sumatra z Indonésie má jeden z nejzajímavějších původů ze všech káv. Počínaje 18. stoletím, kdy popularita sumaterské kávy výrazně vzrostla, jedinečný tvar a odstín těchto zrn pomohl evropským obchodníkům rozpoznat autentickou sumatranskou kávu. Chuť této kávy je často popisována jako zemitá a intenzivní s bylinkovým aroma, které je v tomto regionu jedinečné a nenachází se v žádných jihoamerických ani afrických kávach.

Chuťový profil

Mandheling má dostatek kyselosti, která jí dodává živost a často obsahuje tóny sladké čokolády a lékořice. Chuť kávy se dobře rozvíjí díky bohaté sopečné půdě a tropickému podnebí i přesto, že není pěstována ve výrazné nadmořské výšce. Toto vše má za následek plnou a exotickou chuť podobnou karamelovým akcentům. Má tělo plné jako všechny prémiové kávy, které se často popisuje jako sirupové. Svou typickou chuť získává i díky nevšednímu způsobu sušení Giling Basah – mokré loupání.

Pěstování, zpracování

Zatímco většina káv je pojmenována podle pěstitelského regionu nebo země odkud pochází, káva Mandheling je pojmenována podle lidí z Mandhelingu, kteří tradičně pěstovali a zpracovávali kávová zrna. Své pojmenování získala díky jazykovému omylu mezi místním obyvatelem a japonským vojákem. Mandheling je tedy druh kávy pěstované v Pandangu, malé ostrovní části Indonésie, v blízkosti kávové čtvrti Sumatra. Kávovníky byly na tento ostrov dovezeny začátkem 19. století ve snaze prolomit monopol v pěstování kávy jiných zemí. Roste v nadmořské výšce 700 až 1 500 metrů nad mořem. Káva se často praží do tmavé nebo středně tmavé barvy, aby se zvýraznila sladká chuť kávy a její zemité vlastnosti. Zelená zrna kávy Sumatra mají často jedinečný asymetrický tvar a hluboký akvamarínový odstín. Odborníci na kávu by souhlasili s tím, že jejich zemitý, štiplavý a hluboký charakter je vedlejším produktem botanické rozmanitosti těchto zrn. Přestože jsou třešňové plody zpracovávány za sucha, využívá se metoda, která zahrnuje mytí vysušené slupky třešně v horké vodě, a tím poskytuje rovnoměrnější vzhled kávových zrn a pravděpodobně přispívá k jemnější chuti. Zároveň mají plody mnohem vyšší podíl vlhkosti díky nestandardnímu způsobu sušení.

Jak si ji připravit

Káva Sumatra je často vyhledávána těmi, kteří jsou citliví na kyselou kávu. Pro zachování kávových olejů, které přispívají k chuti, doporučujeme místo jemného filtru použít spíše síťový. Toto je samozřejmě osobní preference. Popřípadě se můžete držet poměru 17 gramů vody na 1 gram kávy, množství si nakombinujte podle chuti.

Material: papír
Barva: různé barvy, hnědá, hnědá tmavá

Kávoholici vědí, že nemít kávu z Etiopie je kávičkovská fopá, a proto pokud se nenachází v policích vaší kuchyně, tak to rychle napravte. Vězte, že pokud začínáte kávičkovat, zkuste tento druh kávy, který nechá stopu na vašich jazýčcích ještě opravdu dlouho.

Druh kávy: 100% arabica
Pražení: střední
Balení: 50g / 220g / 1kg

Etiopie je rodištěm kávy: v lesích regionu Kaffa rostla káva arabica divoce. Tyto kávy jsou dobře známé pro své tělo a kyselost. Djimmah se pěstuje v etiopských oblastech Illubabor a Kaffa v nadmořské výšce od 1 300 do 1 800 metrů nad mořem. Každoročně vyprodukují a vyvážejí asi 60 000 tun kávy. Tyto kávy mají typickou vyšší kyselost, lehké až střední tělo a komplexní chuťové tóny.

Chuťový profil

Tato středně silná arabice má intenzivní sladkost s tóny podobnými vínu. Bohaté hladké tělo, hluboce aromatické s komplexním zemitým závěrem. Káva z Etiopie je známá svými jasnými ovocnými a květinovými příchutěmi. V chuti je na začátku cítit citrón, po něm následují tóny ovocných bobulí a skořice se sladkostí cukrové třtiny. Je to krásně jemná přírodní káva, která nabízí uklidňující, pohodlné a neuvěřitelně lehké pití. Použitá metoda zpracování má obrovský vliv na konečnou chuť kávy, v tomto případě se plody suší „natural“, tedy za sucha.

Pěstování, zpracování

Etiopie je považována za místo, kde se káva vyskytla poprvé. Mnoho odborníků tvrdí, že tato země je jediným místem na světě, kde káva nativně rostla a apokryfní příběh Kaldiho se mluví znovu a znovu. Kaldi byl pastýř koz, který objevil kávu poté, co byl svědkem elánu, který jeho kozy dostaly z pojídání kávových třešní. Jedinečná káva, o které se předpokládá, že je svou chutí nejblíže původní divoké rostlině, roste v ideálním podnebí. Rostliny jsou dobře chráněny většími stromy v okolí lesa, který poskytuje stín před poledním sluncem a zachovává vlhkost v půdě.

Sklizené třešně se zpravidla třídí a čistí, aby se oddělily nezralé, přezrálé a poškozené třešně. Následně se plody rozprostírají na slunci na velkých betonových či cihlových terasách nebo na rohožích zvednutých do výšky pasu na podstavcích. Pravidelně je přehrabují, aby zajistili rovnoměrné sušení a předešli plísním. V závislosti na povětrnostních podmínkách může sušení trvat až 4 týdny, dokud není dosaženo optimálního obsahu vlhkosti. Potom se třešně hromadně uskladňují ve speciálních silách, dokud nejsou odeslány do mlýna, kde probíhá loupání, třídění a pytlování. Všechny vnější vrstvy sušené třešně se v jednom kroku odstraní pomocí loupacího stroje.

Jak si ji připravit

Abyste dosáhli co nejlepších výsledků, pokuste se kávu umlít těsně před použitím. Mějte však na paměti správnou kvalitu a tloušťku mletí, která odpovídá konkrétnímu typu zařízení, které chcete použít. Na šálek obvykle nepotřebujete více než 1,5 – 2 čajové lžičky kávy (asi 7 gramů). Používejte vodu kolem 95 °C. Dopřát si ji můžete během celého dne, s mlékem nebo i bez něj.

Material: papír
Barva: různé barvy, hnědá, hnědá tmavá

V našich končinách jedna z nejvyhledávanějších a nejoblíbenějších káv je právě Brazílie a my vám ji nabízíme v příjemných tónech čokolády a oříšků, které jsou pro ni charakteristické.

Druh kávy: 100% arabica
Pražení: střední
Balení: 50g / 220g / 1kg

Největším producentem kávy na světě je Brazílie. Odtud pochází také Brazílie Santos NY, která patří v našich končinách k jednomu z nejoblíbenějších druhů káv, které si s radostí vychutnáváme. Tato 100% arabica má nízkou kyselost. Díky přirozenému sušení zrn v třešni a na slunci získává svoji příjemnou chuť v tónech oříšků a čokolády.

Chuťový profil

Jemnost této brazilské kávy je téměř dokonale vyvážená. Pomalé sušení dodává plodům sladkost, proto chutná po mléčné čokoládě, oříšcích au některých odrůd i sladkých citrusů. Protože se jedná o čistou arabici, její crema je tenká a rovnoměrná. Pokud patříte k lidem, kteří si rádi dopřejí kávu několikrát denně, může být pro vás správnou volbou kvůli její středně plné intenzitě.

Pěstování, zpracování

Kávovníky a celý proces zpracování, který nám nabízí typická kávová zrna Brazílie Santos NY, najdeme v Sao Paulo. Člověk by čekal, že název Santos odkazuje na místo pěstování. Opak je však pravdou. Santos je přístav, odkud se vyvážejí tato zrna kávy do celého světa. Pěstují se v průměrné nadmořské výšce přibližně 1 000 metrů nad mořem. Každý místní menší zemědělec má své vlastní postupy pro pěstování a zpracování, proto se může chuť kávy z různých farem mírně lišit. Neexistuje žádný standardizovaný postup. Základem je suché sušení. Což znamená, že kávová zrnka zůstávají ve vlastním plodu - v třešni, suší se přirozeně, pomalu a na slunci. Díky tomuto procesu proniká sladká chuť až do samotných plodů. Kávová zrnka obklopuje sladká želová hmota, která ve finále velmi pomáhá chuti kávy. Pro velké farmy není tento druh kávy prioritou, proto se Brazilii Santos NY vypěstuje jen určité množství. Obecně se Brazílie jako největší producent kávy na světě orientuje spíše na arabici nižšího stupně. Ale svými vhodnými klimatickými podmínkami a historickými poznatky o kávě dokážou vyrobit různé druhy kávy se specifickou chutí a aroma.

Jak si ji připravit

Proč je u nás tento druh kávy tak vyhledávaný je, že má skvělou jemnou chuť. Ne každý má rád výraznou chuť kávy. Proto jí můžete překvapit i člověka, který kávu nepije denně. Její rovnováha v chuti je základem pro všechny její nadšence. Můžete si z ní připravit skvělé espresso: 7 gramů mleté kávy na 0,04 l vody. V případě, že si ji chcete vychutnat při pohodlné snídani tak: 17 gramů kávy na 0,25l vody. Brazílie Santos NY je vhodná i pro ty, kteří si do kávy rádi přidávají mléko či cukr.

Cena je uvedena bez rukávu.

Material: papír
Barva: různé barvy, hnědá, hnědá tmavá
CHARMY. Sada 4 biočajů 4x18 sáčků

Sada 4 biočajů, obsahuje Ježíškův nebeský čaj, Dobrá nálada, Světelný třpyt a Nadechnutí v lese (4x18 sáčků). 155 x 255 x 85 mm
Potisk:

Rozměr: 155 x 255 x 85 mm
Material: papír
Barva: různé barvy

Osvěžující sekaný zelený čaj v BIO kvalitě, který svou jemnou trpkou chutí osvěží vaše tělo, síla přírodního aroma posílí ducha a barva zkrášlí váš den. Lístky byly natrhány v jižní části Japonska. Tento čaj můžete pít horký a také ledový s plátkem citronu nebo limetky.

Složení: 100% BIO japonský zelený čaj - Sencha

Návod na přípravu: do 1,5-2 dl šálku dejte 1 lžičku čaje a zalijte 70-80 ° C horkou vodou. Nechte louhovat 2-3 minuty a následně sceďte.

Čaj je balen v papírových hnědých sáčcích jako v galerii. Možnost na něj dát nálepku s vlastním designem a logem.

Material: papír
Barva: různé barvy
Ovocný čaj Mango Sunshine

Udělejte si den pestřejší s dokonalou chutí tropického manga. Po jeho zalití vám nos polechtá příjemná vůně manga a chuťové pohárky doladí citrusový závěr.

Složení: kandované mango, kandovaný ananas, kousky pomeranče, kousky jahod, květ měsíčku lékařského, světle barvířská, vitamin C, E, B6, B1, B12, kyselina listová, biotin a přírodní aroma

Návod na přípravu: do 1,5-2 dl šálku dejte 1 lžičku čaje a zalijte vařící vodou. Nechte louhovat 8-10 minut a následně sceďte.

Nutriční hodnoty na 100ml: Energetická hodnota: 13 kJ / 3kcal , Tuky: 0.1 z toho nasycených: 0.1, Sacharidy: 0.7 z toho cukry: 0.6 , Bílkoviny: 0.1, Sůl: 0.01

Čaj je balen v papírových hnědých sáčcích jako v galerii. Možnost na něj dát nálepku s vlastním designem a logem.

Material: papír
Barva: různé barvy
Ovocný čaj Kiwi express

Nasedněte na expresní vlak úžasné sladké chuti s mírnou kyselkavou příchutí, která osvěží váš den. Čaj obsahuje ovocnou směs kiwi, jablka, angreštu, rybízu a ananasu. Můžete si ho dopřát horký a také ledový během léta.

Složení: angrešt, ananas, granulovaný citron, citrónová kůra, černý rybíz, kousky jablka, kandovaný ananas, kyselina vinná a přírodní aroma

Návod na přípravu: do 1,5-2 dl šálku dejte 1 lžičku čaje a zalijte vařící vodou. Nechte louhovat 8-10 minut a následně sceďte.

Nutriční hodnoty na 100ml: Energetická hodnota: 21 kJ / 5 kcal, Tuky: < 0,5 g z toho nasycených: < 0,1 g, Sacharidy: 1,3 g z toho cukry: 1,1 g Bílkoviny: < 0,5 g Sůl: < 0,01 g

Čaj je balen v papírových hnědých sáčcích jako v galerii. Možnost na něj dát nálepku s vlastním designem a logem.

Material: papír
Barva: různé barvy
Vánoční černý čaj, domeček

Složení: černý čaj, MANDLOVÉ KOUSKY, bonbón, aroma, lupínky červené růže, kokosové lupínky, šafrán, chrpa modrá, měsíček, přírodní aroma.

Minimální odběr: 6 ks

Material: papír, Mix materiálů
Barva: různé barvy
Vytvořit rychlou poptávku